Een goed rantsoen samenstellen is natuurlijk stap 1, maar het paard moet het vervolgens wel opeten! Wat kan je doen als je paard het nieuwe voer niet lust, of de supplementen weigert? Hieronder vind je enkele tips!
1. Geef het tijd en bouw rustig op.
Soms moet het paard simpelweg wennen aan de smaak. Het kan helpen om met een kleine hoeveelheid te beginnen en elke paar dagen iets meer te geven tot je op de aanbevolen dosering zit. Het ene paard heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander.
2. Verdeel de porties.
Het is, zeker met poedersupplementen, natuurlijk makkelijker om deze 1 keer per dag te voeren, maar niet alle paarden accepteren een grotere hoeveelheid poeder ten opzichte van de muesli, brokjes, luzerne, of wat je dan ook gebruikt om de supplementen mee te voeren. Door het poeder te verdelen over meerdere voerbeurten, kan het zijn dat het paard de verhouding gaat accepteren.
3. Meng het met iets lekkers.
Een schepje appelmoes (liefst zonder toegevoegd suiker), een handje luzerne, of wat stukjes vers fruit kan wonderen doen, maar ook kruiden met een sterke geur en smaak kunnen goed gebruikt worden om een supplement of medicijn mee te verbergen. Fenegriek of kurkuma vinden veel paarden lekker, en hebben daarnaast ook nog eigen specifieke positieve eigenschappen. Wortelen kunnen ook een goede keus zijn, hier zit niet veel voedingswaarde in dus daar mag je best wat meer van geven.
4. Nat of droog?
Het wordt bij poeders vaak aangeraden het een beetje nat te maken, olie toe te voegen of door de slobber te mengen, maar niet alle paarden houden van nat voer. Als het paard niet overdreven in de voerbak blaast waardoor de helft verloren gaat, kan je in dat geval beter droog voeren. Er zijn zelfs braverikken die de voerbak netjes uitlikken zodat er niks verloren gaat.
5. Houd het schoon!
Een vieze voerbak kan vervelend ruiken, en aangekoekte voedselresten kunnen ruw aanvoelen tegen de gevoelige paardenneus. Ook een nieuwe voeremmer kan nog naar plastic ruiken, waardoor het paard er niet uit wil eten.
6. Verandering van spijs doet eten.
Hoewel continuïteit wordt aangeraden voor het spijsverteringsstelsel van het paard, zijn er ook paarden die het na verloop van tijd zat zijn om elke dag hetzelfde te eten. Het afwisselen van smaak/geur kan de nieuwsgierigheid van jouw paard prikkelen, en ervoor zorgen dat hij blijft eten.
7. Soms heb je geen keus…
Medicatie moet er uiteindelijk gewoon in, en ook bij sommige supplementen heb je geen keus (maag-darmproblemen en PSSM zijn slechts enkele voorbeelden). Vraag dan je dierenarts om een paar grote stevige spuiten, meng het poeder met wat water of appelmoes en spuit het achterin de mond, net als met een wormenkuur. Bedenk wel dat het paard dit mettertijd zat zou kunnen worden, het heeft dus wel de voorkeur om eerst de voorgaande tips uit te proberen.
Dit punt sluit ook wel aan bij tip 3, mengen met iets lekkers. Wanneer jouw paard zijn supplementen wél eet met iets wat eigenlijk ongezond is, is het soms een kwestie van kiezen tussen 2 kwaden. Wat is belangrijker, dat het medicijn/supplement opgegeten wordt, of het vermijden van extra suikers, als een theelepel appelstroop écht het enige is wat werkt?
Heeft jouw paard ook een favoriete smaak?
De Universiteit van Southampton heeft onderzoek gedaan naar welke smaken paarden nu écht lekker vinden. In de eerste proef boden ze 8 paarden 15 verschillende smaken aan, gemengd met een kleine hoeveelheid granen. Er werd gemeten hoeveel ze aten, hoe lang het duurde om het op te eten, en of paarden de smaak gedeeltelijk of volledig afkeurden. Sommige paarden weigerden drie smaken te eten: echinacea, nootmuskaat en koriander. Hierdoor bleven er 12 smaken over die universeel geaccepteerd werden: appel, banaan, wortel, kers, komijn, fenegriek, knoflook, gember, oregano, pepermunt, rozemarijn en kurkuma.
In de volgende fase van het onderzoek werden de acht smaken die de paarden het snelst aten opnieuw gepresenteerd, in alle combinaties, om tot een echte ranglijst te komen:
- Fenegriek
- Banaan
- Kers
- Rozemarijn
- Komijn
- Wortel
- Pepermunt
- Oregano
- Kurkuma, Appel, Knoflook, Gember
Let op: In sommige gevallen is een kunstmatige smaakstof gebruikt. Echte kersen zijn bijvoorbeeld giftig, en knoflook kan ook problemen geven.
Wanneer er geen wijzigingen zijn geweest in het voer, en het paard stopt ineens met eten, is er iets anders aan de hand dan persoonlijke voorkeur of smaak. Raadpleeg dan een dierenarts!