Wanneer een normaal gesproken goede eter opeens voer achterlaat in zijn voerbak, of niet geïnteresseerd lijkt te zijn in hooi, kan dit reden zijn tot bezorgdheid en eventueel een aanleiding zijn tot diergeneeskundig onderzoek.
Betreft het een nieuw geïntroduceerd voedermiddel kan het zijn dat het paard het simpelweg niet lust. Niet alle paarden zijn enthousiaste eters; sommige zijn veel kieskeuriger. Het kan ook zijn dat het paard er even aan moet wennen, dan kan het helpen om het nieuwe voer tijdelijk te mengen met iets wat hij wel al kent en graag lust.
Een paard kan om verschillende redenen zijn eetlust verliezen. Wanneer een paard ineens stopt met eten of veel minder gaat eten, zonder dat er aanpassingen zijn geweest in het rantsoen, moet onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd. Controleer de omgeving van het paard op mogelijke stressfactoren en verdeel de maaltijden gedurende de dag in verschillende kleine porties. Een dierenarts zal medische zaken, zoals koorts, koliek, ziekte, pijn of gebitsproblemen, kunnen uitsluiten.
Algemene stressfactoren, waaronder veranderingen in de omgeving of kuddesamenstelling, training, en warm vochtig weer, kunnen allemaal factoren zijn bij een verminderde eetlust. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de hoeveelheid ghreline, een hormoon dat de honger stimuleert, tijdelijk afneemt na prestaties van hoge intensiteit.
Bovendien heeft ongeveer 90% van de paarden in de actieve race- of sporttraining en ongeveer 60% van de recreatiepaarden maagzweren. Dit is een aandoening die een pijnlijke maag en een verminderde voeropname kan veroorzaken. Paarden met maagzweren moeten worden behandeld om de laesies te genezen en vervolgens een maagbeschermer krijgen om nieuwe zweren te voorkomen. Equi-Xcel Digest kan hierbij helpen, na de behandeling door de dierenarts.
Als je merkt dat je een kieskeurige eter hebt, waarbij geen medische problemen gevonden zijn, zal het geleidelijk introduceren van een nieuw voedermiddel soms de interesse in eten kunnen opwekken. Je zit er zelf immers ook niet op te wachten om dag in dag uit hetzelfde te eten, en sommige paarden hebben hier soms ook last van.
Als je een paard een nieuw voedermiddel aan wilt bieden wat het paard niet lijkt te lusten, kan het soms helpen dit te mengen met een voedermiddel wat het paard wel graag eet. Bietenpulp bijvoorbeeld, vinden veel paarden niet echt smakelijk. Door het in de beginfase te mengen met bijvoorbeeld slobber, en dit geleidelijk af te bouwen, kan het paard wennen aan de smaak. Ook kruiden zoals Kurkuma en Fenegriek worden vaak als smakelijk ervaren, en kunnen de vieze/nieuwe geur van bijvoorbeeld medicatie goed maskeren. Wellicht eet hij het op den duur wel zonder, of met zo min mogelijk, toevoegingen.
Sommige eenvoudige managementaanpassingen kunnen ook nuttig zijn om de eetlust te stimuleren. Paarden zijn ervoor gemaakt om gedurende de dag verschillende kleine maaltijden te eten. Als een paard zijn hele rantsoen niet in twee porties wil opeten, kan het verdelen van de maaltijd in kleinere porties, verspreid over meerdere voermomenten, de eetlust bevorderen.
Bij warm weer kan een verkoelende douche een paard comfortabeler maken en hem zo aanmoedigen om te eten. Als een paard in een intensief trainingsprogramma zit, kan het helpen om de hoeveelheid en de duur van het werk tijdelijk te verlagen.
Nerveuze paarden nemen vaak ook niet de tijd om rustig te eten. Door een maatje in de buurt te houden, afwisseling te bieden en stressvolle omgevingsfactoren tot een minimum te beperken, kan een paard zich minder angstig voelen. Hierdoor wordt de kans op gezond eetgedrag groter.
In ernstige gevallen kan een dierenarts eetluststimulerende medicijnen aanbevelen, zoals steroïden. Dergelijke medicijnen werken echter niet altijd. Benzodiazepine-derivaten (typen kalmerende middelen) kunnen een tijdelijke verhoging van de eetlust veroorzaken, vooral bij angstige paarden, maar het gebruik ervan wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke negatieve bijwerkingen. Verder wordt vaak vitamine B gegeven om het eten te stimuleren, vooral bij zieke dieren, maar de positieve effecten zijn anekdotisch en het wetenschappelijk onderzoek naar deze methode is beperkt.
Professionals op het gebied van paardenvoeding bij kunnen ervoor zorgen dat het dieet van het paard in evenwicht blijft en problemen zoals gewichtsverlies en voedingstekorten worden voorkomen. Neem gerust contact op om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor jouw paard!