De populatie van paarden ouder dan 20 is in de recente geschiedenis aardig toegenomen, voornamelijk dankzij de betere gezondheidszorg en groeiende wetenschappelijke kennis over het verouderingsproces. Veel ruiters zijn van mening dat de voeding flink moet worden verhoogd naarmate de leeftijd van het paard toeneemt, om het verlies aan functionaliteit van de spijsvertering te compenseren. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit niet altijd het geval is in de mate die wordt gedacht.
Een onderzoek aan de Michigan State University testte de verteerbaarheid van drie verschillende diëten bij zowel senioren (19-28 jaar oud) en jong volwassen (5-12 jaar oud) paarden, die allemaal gezond waren. De energiebronnen in de voeding bestonden uit vezels, koolhydraten of vetten. Voer-, fecale- en urinemonsters werden geanalyseerd. Onder de gemeten waarden vielen ruw eiwit, energie, vet en mineralen, waaronder calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, koper, ijzer, zink en selenium. Interessant genoeg bleek de totale verteerbaarheid van de nutriënten redelijk vergelijkbaar te zijn bij zowel volwassen als oudere paarden.
Gezonde paarden kunnen in de loop van de jaren slechts een lichte achteruitgang in de verteerbaarheid ervaren, maar senioren met medische of fysieke aandoeningen, lopen een risico op een sterker verminderde opname van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld gebitsproblemen kunnen leiden tot onjuist kauwen, waardoor het moeilijker wordt voor spijsverteringsenzymen om voedsel af te breken voor absorptie. Een zacht, doorweekt dieet dat aan alle voedingsbehoeften voldoet zonder te hoeven kauwen is in deze situatie nuttig.
Ook kunnen paarden met chronische (of in het verleden regelmatige) parasitaire problemen littekens hebben op het weefsel langs het spijsverteringskanaal, waardoor de functionaliteit afneemt. Een paard dat te maken heeft gehad met een zware parasitaire besmetting, heeft mogelijk kleine, frequente maaltijden nodig met extra verrijking van voedingsstoffen om aan de behoefte te voldoen.
Samengevat hebben gezonde, oude paarden slechts een licht verschillende voedingsbehoefte dan jongere paarden. Dit geldt echter alleen wanneer er écht geen sprake is van ouderdomskwaaltjes of andere gezondheidsproblemen, wat helaas niet zo vaak voorkomt. Naarmate ze ouder worden hebben de meeste paarden op een gegeven moment wel iets van extra zorg of speciale dieetaanpassingen nodig. Zorg ervoor dat u altijd vers water en voer van goede kwaliteit levert als basis voor een gezond dieet. Heeft u hulp nodig bij het rantsoen voor uw oudere paard, neem dan gerust contact op. We helpen u graag!